Slik unngår du matsvinn i jula


Mange forbinder julefeiring med masse god mat og store porsjoner, og det skal ikke mangle noe på bordet. Dessverre blir ikke all julematen blir spist opp, og vi kaster mer mat i jula enn ellers i året. Her får du 5 enkle tips til hvordan du kan unngå matsvinn i jula.


Spis deg klar til julehandelen

Undersøk hva du har i fryseren, kjøleskapet og i skapene. Ved å spise opp mest mulig av det du har fra før, får du mer plass til julematen – og sparer noen kroner i førjulstiden.

Planlegg innkjøpene

Lag en handleliste i forkant av handleturen, og hold deg til den. Det er mange tilbud og fristelser i butikkene i førjulstiden, og det er lett å bli fristet til å kjøpe med litt ekstra. Sjekk hva du har i kjøleskapet før du drar i butikken. Slik unngår du å kjøpe dobbelt opp.

Hold orden i kjøleskapet

Slik unngår du at matvarer havner bakerst på hyllen og blir glemt. Bruk åpnede pakninger og varer med kortest holdbarhet først. Hvis det blir trangt om plassen i kjøleskapet, kan du sette drikkevarer og andre store ting på balkongen eller på et kaldt soverom.

Spar på restene!

Rydd bort maten etter måltidet. Mat som er til overs bør kjøles raskt ned, og pakkes godt inn i bokser eller poser. Restene kan brukes til koldtbord, tapas, lunsj eller pålegg i romjulen. Vær kreativ, eller finn inspirasjon i oppskrifter.

Tips: En «spis meg først»-hylle i kjøleskapet gjør det lettere å holde oversikt.

Ikke lag for mye mat

Tenk over hvor mange store og små dere blir rundt bordet, og hvor mye mat en person omtrent spiser. Husk å ta høyde for rester når du planlegger måltidene.

Stikkord: